Aldaia continua apostant per traslladar l’art i la cultura als carrers, a l’abast de tots els veïns i veïnes. Fa pocs mesos l’Ajuntament d’Aldaia presentava una obra d’art urbà que ja s’ha convertit en una de les més visitades del municipi: una parella de persones ancianes a les quals el muralista Xolaka va plasmar en la paret d’un habitatge annex al barranquet. Ara, el municipi suma una nova obra d’art urbà, amb un estil summament atractiu i colorista, i a través de la qual es vol retre homenatge a la labor dels serveis essencials durant l’etapa més dura de la pandèmia del COVID-19, i que ja es pot visitar a l’inici del carrer Coladors, al costat de la plaça de la Constitució. Amb esta obra ja són més de 20 les que componen la Ruta Urbana Artística de la població, pintades en els últims anys.
Una Ruta Urbana Artística que no deixa de créixer
Les parets de l’àmplia zona d’aparcament del carrer Reis Catòlics s’han convertit en un monumental escenari a color dels protagonistes més famosos del cinema infantil, el còmic, els videojocs i la publicitat popular dels anys huitanta i noranta del segle XX.   Personatges com Eduardo Manostijeras, Mario Bros, els Cazafantasmas, Fido Dido, Naranjito (mascota del Mundial de Futbol de 1982), Alícia al País de les Meravelles de Walt Disney, el simpàtic robot Johnny 5 de la pel·lícula Curtcircuit, E.T., l’extraterrestre de Steven Spielberg amb la seua bicicleta voladora i el famós comecocos Pac-Man, han cobrat vida en el municipi amb siluetes gracioses i acolorides.
Una vistosa mostra d’art urbà al carrer realitzat mitjançant la tècnica de pintura amb esprai a càrrec de l’artista local José Manuel Cervera ‘Plati’ i el seu equip, els quals, emulant la tècnica del grafiti, han aconseguit omplir de color i bellesa un espai convencionalment no artístic com són les inexpressives parets d’un aparcament.
Este mural s’afig a la Ruta Urbana Artística d’Aldaia (RUA) en la qual, a través de diverses iniciatives promogudes per la Regidoria de Cultura, s’ha anat configurant en el municipi en els últims anys un camí d’art on es pot contemplar passejant pels carrers una trentena d’escultures, pintures i altres intervencions artístiques realitzades per artistes de diversa procedència de dins i fora d’Espanya. Art al carrer que expressa estètica, idees, emocions i diverses visions del món.
Entre les obres de la ruta trobem 14 escultures singulars realitzades en els últims anys per un conjunt heterogeni d’artistes, com per exemple l’espectacular ‘Homenatge al Protocol de Kyoto’ i ‘Escultura d’Aigua’, (coneguda popularment com la ‘Pipa’ o la ‘Carxofa’) de Joan Llaveria i Joan Peiró, tots dos del Grup Arts i Al voltant de la Universitat Politècnica de València.
També estan les evocacions a Aldaia com per exemple ‘Margalló: el llenguatge de la mirada’ de Teresa Cháfer, ‘Penell’ de Pepe Murcia, i ‘Ventall’ de Pepa Fos, José M. Alonso i José Manuel Ramos. Igualment hi ha escultures que rememoren fites històriques, com a ‘Homenatge a la Constitució de 1978’ d’Andreu Alfaro, o bé sentiments vius i profunds com a ‘L’abraç’ de María José Zanón, ‘Fites’ del Grup Artístic Kilates i ‘Harmonies’ de José Antonio Orts.