Una auca és una història escrita en redolins (versos que rimen) il·lustrada amb dibuixos graciosos amb la tècnica del còmic. El Museu del Palmito d’Aldaia (MUPA), conscient del valor comunicatiu d’este gènere popular, ha creat l’Auca del Palmito, un nou espai museogràfic que mostra en un gran panell de 220 x 140 cm, els passos principals de l’elaboració del ventall d’una manera divertida i amena, tot destacant la importància d’Aldaia com a principal productor de ventalls artesanals d’Espanya.

 

L’Auca del Palmito és un projecte museogràfic pioner a l’Horta que té com a finalitat didàctica explicar amb clau d’humor i amb un llenguatge senzill com es fan els palmitos. L’obra té el segell de Camacuc Edicions i ha estat elaborada pel dibuixant Manel Gimeno, autor també dels textos, els quals estan escrits en valencià, castellà i anglés. Es tracta d’una auca narrativa expositiva que compta en una seqüència de vuit cridaneres vinyetes els passos principals que segueixen els artesans palmiters per a confeccionar un ventall, des de l’inici a la fi. Així es pot apreciar el tall del tac de fusta i el modelatge que donarà lloc a les varetes que conformen el varetatge. Un pas que per a quedar realment acabat i bonic ha de ser calat, gravat i adornat amb vernís. Els següents passos són l’entelat (plegar i pegar la tela al varetatge) i el pintat a mà fins a l’acabament.

 

L’Auca del Palmito està instal·lada en l’àrea de recepció i informació de visitants del MUPA. L’espai remodelat es complementa amb una antiga caladora manual cedida pel calador Francisco Garrido. L’objectiu que es persegueix amb esta auca és captar l’interés immediat dels visitants sobre els continguts del museu oferint una informació bàsica de l’artesania del palmito per a reconduir-los després a les diverses sales del museu. Una artesania aldaiera que, a més, gaudeix de la declaració de Bé de Rellevància Local Immaterial de la Comunitat Valenciana.

 

L’autor de l’auca és Manel Gimeno Arandiga, dibuixant de còmic, il·lustrador i editor valencià que ha plasmat la seua obra en publicacions com El gat pelat, La dolçaina, Bésame Mucho i Camacuc, on continua publicant actualment el seu personatge M en una versió endolcida. Gimeno va treballar en programes de Canal 9 TV com a guionista en Babalà, així com en l’adaptació animada de Cuttlas. El 2012 va presentar la seua primera novel·la, El Misterio de Bolaños.