Les UPCCA en Xarxa de la Comunitat Valenciana iniciem la campanya de conscienciació i sensibilització per al 31 de maig, dia mundial sense tabac, amb el lema “Més trellat, menys tabac”, este dia és va proposar any 1987 per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La campanya té com a objectiu sensibilitzar i conscienciar sobre els efectes nocius i letals del consum de tabac i l’exposició passiva al fum d’esta substància.

 

També, i en consonància amb la campanya de l’OMS del 2023, es pretén animar als governs a posar fi a les subvencions al cultiu de tabac i utilitzar els recursos estalviats per a ajudar als agricultors a canviar a cultius més sostenibles que milloren la seguretat alimentària i la nutrició. La campanya comunitària es desenvolupa a través de les xarxes socials posant el focus en desmuntar idees irracionals o contradiccions que la majoria de persones fumadores i persones que comencen a fumar tenen sobre el tabac. La campanya consta de: Materials interactius i jocs per a treballar per part del professorat a les aules, difusió de píndoles informatives i cartells en les xarxes socials, i finalment, una nota de premsa per a ressaltar la importància d’aquest dia per a prevenir els riscos del tabac.

 

L’OMS ha revelat que el tabac causa dany tant el medi ambient com la salut, ja que cada any la indústria del tabac costa al món més de 8 milions de vides humanes, 600 milions d’arbres, 200.000 hectàrees de terra i 22.000 milions de tones d’aigua i genera 84 milions de tones de CO₂. La major part del tabac es cultiva en països d’ingressos baixos i mitjans, en els que sovint es necessiten desesperadament aigua i terres de cultiu per a produir aliments per a la regió.

 

Els productes com els cigarrets, el tabac sense fum i els cigarrets electrònics també contribueixen a l’acumulació de contaminació plàstica. Els filtres dels cigarrets contenen microplàstics i constitueixen la segona forma de contaminació plàstica més important al món. La reducció del tabac va lligada a una millora de la salut humana i la salut del medi ambient, i per esta raó és necessària.