L’alcalde, Guillermo Luján: “és el moment de sentir-nos orgullosos de ser valencians, de la nostra cultura, la nostra llengua, el valencià, la nostra història i identitat”

La programació dedicada al mes dels valencians, en honor a la commemoració del 9 d’octubre, Dia del Poble Valencià, va donar inici amb la presentació del llibre “Hijos de Abraham” de l’autor Adrià Hernández, alcalde d’Alaquàs i president de la Mancomunitat de l’Horta Sud entre 1991 i 1999 , al hall del Teatre Auditori Municipal d’Aldaia (TAMA). Durant esta vetlada, es va realitzar una donació solidària destinada a l’associació Cor de Vila.

El dimecres 4 d’octubre, el saló de plens del consistori va acollir el lliurament del 1r “Premi d’Ús del Valencià al Comerç Local” de l’Ajuntament. A la vesprada, la sala llotgeta del Museu del Palmitó d’Aldaia (MUPA) va ser l’escenari de la inauguració de l’exposició “Mocadors de coll en la indumentària tradicional valenciana”, una destacada col·lecció de Vicent Ferrandis. Tot seguit, en l’Espai d’Art Plaça Major del Centre Gent Jove, es va obrir al públic l’exposició “Ensenyar, aprendre i conviure en valencià: 40 anys de la LUEV (Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià)”, una producció pròpia del servici de Cultura municipal. L’esdeveniment va iniciar amb un Cant d’estil versàtil, seguit d’un repertori variat interpretat per Robert Cases (guitarra), Eduard Navarro (llaüt i dolçaina), Edu Navarro Tomás (violí) i Toni Guzmán (veu i percussions).

El dilluns 9 d’octubre, a la plaça de la Constitució, enfront de l’Ajuntament de la localitat, es durà a terme un emotiu acte que començarà a les 11.30 hores amb la tradicional Dansà, en la qual participaran el Grup de Ball de la Ronda d’Aldaia i les Muixerangues, a càrrec de la Colla La Torrentina. La Banda Simfònica d’Aldaia oferirà una magnífica interpretació del “Bolero de l’Alcúdia”, acompanyant la dansa del Grup de Ball i la veu de la soprano Saray García. Este conjunt artístic constituirà l’acte institucional en commemoració del 9 d’octubre, Dia del Poble Valencià, que culminarà amb la interpretació de l’himne de la Comunitat Valenciana.

Per part seua, la Junta Local Fallera d’Aldaia va obrir la seua Mig Any amb un sopar de germanor, el Festival de playbacks i posterior festa en el Cinturó Verd, i tancarà el 9 d’octubre amb el campionat de petanca, unflables per als més xicotets i el seu tradicional festival de paelles.

Art i commemoració dels 20 anys del TAMA

El divendres 20 d’octubre a les 20 hores, es durà a terme un esdeveniment commemoratiu per a celebrar el 20 aniversari del Teatre Auditori Municipal d’Aldaia (TAMA), amb la inauguració del mural en la façana est de l’edifici, una obra realitzada pel reconegut artista valencià Antonio Segura – DULK. Este mural, inspirat en el concepte de Cultura i Medi Ambient, simbolitza la unió del TAMA com a frontera entre la ciutat d’Aldaia i el seu entorn natural, la Horta. D’esta manera, el TAMA representa l’essència de la cultura i el compromís amb la protecció del medi ambient a l’Horta, un element clau per al desenvolupament social del municipi.

L’esdeveniment comptarà amb diverses participacions artístiques, incloent-hi una actuació de música en directe amb la interpretació d’una nova versió de “TAMA Symphonic Sketch for Concert Band”, composta i dirigida per Hugo Chinesta especialment per a commemorar el 20 aniversari del TAMA. A més, s’amenitzarà la inauguració de l’obra plàstica amb l’actuació d’un DJ, brindant un ambient festiu i vibrant el qual servirà també per a obrir la porta de la nova temporada escènica de la localitat.