Els partits polítics amb representació en el ple d’Aldaia acorden reclamar de manera conjunta a la Generalitat Valenciana que realitze el projecte d’ampliació de la Residència Pública de Majors del municipi i la construcció d’un Centre de Dia. L’alarma va saltar en la comissió d’economia que abordava els pressupostos de la Generalitat el passat 7 de novembre, quan des del govern autonòmic van confirmar la supressió del “Pla convivint” en el qual s’inclouen les obres d’ampliació i reforma de la Residència de Majors del municipi. L’alcalde, Guillermo Luján, es va mostrar llavors disposat “a arribar fins on faça falta” per a aconseguir que la Generalitat Valenciana “complisca amb el seu compromís adquirit amb els aldaiers i aldaieres i duga a terme les obres d’ampliació i reforma de l’actual Residència Pública de Persones Majors d’Aldaia, i la construcció d’un Centre de Dia en el solar annex a estes instal·lacions”.

Després d’abordar esta qüestió en l’últim ple municipal de la localitat, PSOE, PP, Compromís i VOX han decidit presentar una moció conjunta en la qual demanen a la Generalitat Valenciana que execute este projecte. Luján es mostra “molt agraït que tots els grups polítics a Aldaia ens unim per a defensar un tema d’interés general i una reclamació històrica del nostre poble. Ací no es tracta de colors, ni de sigles, es tracta del benestar dels majors d’Aldaia”.

Sòl reservat

L’Ajuntament d’Aldaia porta molts anys reservant el solar contigu a la Residència Pública de Majors per a la seua ampliació, creació d’un Centre de Dia i millora de les actuals instal·lacions, i que la passada legislatura va ser visitada per la vicepresidenta d’Igualtat i Polítiques Inclusives i personal tècnic, els qui van valorar la necessitat de dur a terme aquesta ampliació i millora, i finalment l’any 2021 es va obtindre una resposta positiva cap a la petició. Han passat més de 30 anys des de la seua posada en marxa “i no s’ha dut a terme pràcticament cap reforma, mantenint així diversos problemes d’accessibilitat, seguretat i confort per a les persones que resideixen”, expliquen. A més, Aldaia només compta amb un centre de dia de majors públic, situat en el Barri del Crist des de desembre de 2005, amb 30 places.

L’Ajuntament, en sessió plenària celebrada el 21 de desembre de 2021 i d’acord amb l’article 47.2. de la LBRL, va donar llum verda a la cessió gratuïta del solar situat en c/ Indústria núm. 5 (annex a l’actual residència) destinat a la citada ampliació de la Residència de la Tercera Edat. Sotmesa la proposta a debat i a posterior votació va resultar aprovada per unanimitat dels membres amb 21 vots a favor dels grups municipals PSPV-PSOE, PP, Ciutadans i Compromís.

52 places residencials i 50 d’atenció diürna

Amb este projecte de reforma i ampliació, la residència d’Aldaia passaria a tindre una capacitat de 52 places residencials per a persones majors, 38 de les quals s’anaven a situar en un bloc destinat a persones majors dependents i 14 més en un altre edifici per a grans dependents. Així mateix, es preveia un tercer bloc, on s’anava a situar el centre de dia amb capacitat per a l’atenció de 50 persones majors.
El primer bloc destinat a residència de persones majors dependents s’anava a organitzar entorn de dos mòduls de convivència, cadascun dels quals amb capacitat per a albergar 19 residents en set habitacions dobles i cinc individuals distribuïdes en dues plantes.

Per part seua, la residència per a grans dependents anava a estar en un altre edifici amb dues plantes, amb un total de huit habitacions amb capacitat total per a 14 persones usuàries i una tercera planta destinada a l’equipament del centre.
Finalment, en el bloc destinat a albergar el centre de dia, els serveis es repartirien en una planta baixa i dues plantes amb sala de rehabilitació; sala d’activitats i convivència; consulta mèdica, psicològica i de podologia; sala de tractament i cures, i perruqueria. A més, disposaria d’una zona enjardinada interior d’ús exclusiu per als usuaris i usuàries del centre de persones majors L’Horta, en la qual s’ha preveia una adequació per a incloure recorreguts més accessibles i espais intergeneracionals amb jocs infantils.