El ple municipal va aprovar en el ple municipal celebrat el passat 28 de maig una moció a través de la qual sol·liciten a la Generalitat Valenciana que desbloquege el projecte de desviament definitiu del barranc de la Saleta. En aquest sentit, expliquen que la zona urbana d’Aldaia s’ha vist “històricament afectada pel desbordament d’aquest barranc”, i assenyalen que els problemes d’aquest llit “apareixen ja en la seua capçalera”, on s’incorporen els cabals del barranc del Pozalet en període d’inundacions. Així, -continuen- “són freqüents els desbordaments al costat de l’eix del Distribuïdor Comarcal Sud (CV-33) i zones annexes”. Aigües avall d’aquest punt, el barranc “penetra en el nucli urbà d’Aldaia”, on acaba perdent per complet el llit, “la qual cosa provoca freqüents i greus inundacions en aquest municipi”, d’ocurrència quasi anual.

Referent a això, destaquen que, tant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer com la Generalitat Valenciana, han dedicat “nombrosos esforços” en l’estudi de la problemàtica i la proposta de solucions per a reduir el risc d’inundació. Així, al març de 2021, la Confederació va iniciar la redacció del projecte “Condicionament del barranc de la Saleta tram Aldaia – Nou llit del Túria”, amb l’objectiu obtindre un document actualitzat que incloguera el drenatge complet del barranc de la Saleta des del seu encreuament amb l’A-3 fins al nou llit del riu Túria. Aquest projecte actualitza, integra i adequa a la normativa vigent les propostes aprovades anys arrere “Via verda Xirivella – nou llit del Túria”, -redactada per la Generalitat Valenciana en 2006-, i “Drenatge del barranc de la Saleta al seu pas per Aldaia i Quart de Poblet ” -elaborada per la Confederació en 2010- i inclosa en el “Projecte d’Adequació ambiental i drenatge de la conca del Pedrís vessant a l’Albufera”.

Així, des del consistori posen l’accent que la paralització del projecte de desviament del barranc de la Saleta “suposaria que Aldaia perdera una oportunitat històrica per a dur a terme aquesta obra que és una demanda històrica dels nostres veïns i veïnes”.