El Centre d’Artesania CV mostra el palmito valencià en l’exposició ‘Tresors del Vent” en la qual participen el MUPA i el Gremi de Mestres Palmiters

El passat mes de juny, el Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana (CACV) va atorgar per primera vegada el distintiu ‘Espais Artesans’ a vint museus i institucions que fomenten l’artesania valenciana. En aquesta primera edició, el Museu del Palmito d’Aldaia (MUPA) va ser un dels museus reconeguts per la seua especialitat en la promoció i difusió de l’artesania del palmito. Espais Artesans és un projecte del CACV que pretén identificar les institucions que fomenten l’artesania amb la voluntat de coordinar esforços comuns i treballar en xarxa per a posar en valor la marca Artesania Comunitat Valenciana.

El distintiu va ser entregat per la directora general de Comerç, Artesania i Consum, María Isabel Sáez, a l’alcalde d’Aldaia Guillermo Luján, el qual va estar acompanyat per la regidora de Cultura, Empar Folgado; el regidor de noves tecnologies Santiago Ruiz, la Gestora Tècnica del Servei de Cultura Francis López, i el director del MUPA Francesc Martínez. Va participar també en l’acte una representació d’artesans del Gremi de Mestres Palmiters de València, presidit per l’aldaiera Macarena Andrés. L’acte va estar presentat pel director del CACV, Miquel Clemades.

Tresors del Vent

L’acte va concloure amb la inauguració de l’exposició Tresors del Vent, promoguda pel CACV en col·laboració amb el MUPA i el Gremi de Mestres Palmiters. L’exposició posa de manifest el teixit productiu que Aldaia aglutina al voltant del ventall, els seus diferents oficis artesans i les entitats que treballen per a fer que aquesta bona faena perdure en el temps i continue liderant la producció de palmitos de qualitat tan reconeguda a escala mundial.

Dissenyada per Locandia Estudio, l’exposició es divideix en dos parts. Una primera dedicada al MUPA, titulada Ressons del Vent, en la qual s’exhibeixen nou palmitos singulars del MUPA, datats entre 1890 i 1970, que abracen estils com el Barroc, el Modernisme, l’Art Decó, el Neorrococó i el costumisme valencià. La segona part, titulada Mestres del Vent, està dedicada a l’acurat treball artesà dels palmiters. Recull una rica i vistosa mostra de 20 palmitos actuals elaborats per diversos artesans i artesanes del Gremi de Mestres Palmiters.

En definitiva, una exposició única en la qual es combinen harmònicament la vessant històrica i educativa amb el plaer d’aprendre i descobrir. Tresors del Vent estarà oberta fins al 31 d’octubre en la sala d’exposicions del CACV amb entrada gratuïta.