Lourdes Tordera participa en un estudi a gran escala que busca analitzar les particularitats de la salut de les dones a través de la seua microbiota o estil de vida

Lourdes Tordera Pascual és una aldaiera que ja destaca, com a investigadora predoctoral, i treballa intensament en el projecte MANUELA. Un estudi a gran escala que busca estudiar les particularitats de la salut de les dones a través de la seua microbiota o estil de vida, tenint en compte les diferències hormonals i canvis que experimenta la dona al llarg de la seua vida. Tordera va descobrir la seua vocació i ara espera ajudar, al costat de la resta de l’equip de MANUELA, a millorar la salut de la dona amb una fesomia diferent i menys estudiada històricament.

En què consisteix i com naix el projecte MANUELA?
El projecte MANUELA naix a partir d’un altre projecte que van començar a Bèlgica, en 2020, que es va dir ISALA. Aquest es va proposar ja estudiar la salut de les dones, comprenent la seua microbiota. Es van plantejar arribar a unes 200 dones i finalment van respondre a les enquestes i van participar més de 5.500 persones.
A partir d’eixe èxit, naixen altres projectes molt semblants pel món, i ací a Espanya fa uns mesos naix MANUELA per a tractar d’estudiar la salut en particular de les dones.

Per què el nom de MANUELA?
És el nom d’una doctora pionera i ginecòloga, Manuela Solís i Claràs, que va realitzar grans aportacions a la societat, i entre elles un llibre prologat per Santiago Ramón i Cajal. El projecte naix a València però són moltes les entitats a nivell nacional que participen i estan donant suport a esta iniciativa.

Què és la microbiota?
És el conjunt de microorganismes (bacteris, fongs, virus…) que tenim en el nostre cos. Tenen un paper crucial per a nosaltres a nivell immunològic, digestiu, de creació de vitamines… Hi ha estudis, però nosaltres volem conéixer-ho específicament en la salut de les dones i veure com influeix depenent dels factors alimentaris o estil de vida que es porte…
Al final homes i dones tenim moltes diferències anatòmiques, fisiològiques i d’hormones. La microbiota, està demostrat, varia molt en homes i dones depenent d’estes hormones. A més, la forma en què processen els medicaments també canvia i d’ací la diferència dels efectes secundaris d’alguns medicaments entre homes i dones. Existeixen estudis que ho demostren, però falta molta més informació. Històricament s’ha estudiat el cos de l’home com a referent per a tractar les malalties, i els estudis en dones són poc específics. Nosaltres volem aportar una visió més global enfocada a la salut de les dones, i sumant-nos amb els estudis que estan fent a altres parts del món, podrem concloure quina és la microbiota més sana, si la podem modular per a previndre malalties…

Per què és important participar?
El primer objectiu és estudiar la salut. Tots volem curar-nos de les nostres malalties, siguen més o menys greus. Però, a més, és important perquè les dones, en les diferents etapes de la nostra vida, passem per diferents canvis hormonals: de la pubertat i la primera menstruació, la vida adulta, on tenim uns canvis cíclicament, tots els mesos, després podem quedar-nos embarassades que també provoca canvis importants, i posteriorment arribem a la menopausa, molt poc estudiada i amb grans diferències també. Per això, si aconseguim informació i mostres, podrem estudiar molt millor eixos canvis i relacionar-los amb factors de risc i la salut de les dones en general.
Amb eixa informació, diferents especialistes estudiarem temes diferents. Per exemple, el nostre grup se centrarà en les malalties de transmissió sexual. Amb esta informació podríem tractar, o almenys previndre, diversos tipus de malalties.


En torn el 8M, dia de la Dona, Com veus la commemoració d’estos dies per al foment d’estudis com aquest?
Són fonamentals. Històricament el cos de referència per a l’estudi era el de l’home, i a més era estudiat quasi sempre per homes… excloent a les dones i les seues particularitats, ja siga pel fet de quedar-se embarassades o pels canvis hormonals, fets precisament que ens fan diferents i els que més necessitem estudiar, per a poder donar uns tractaments més específics.

Es va fer una presentació a Aldaia del projecte, Com va ser? Quina resposta de les dones vareu rebre?
Va estar realment bé. Ho va organitzar el departament d’Igualtat de l’ajuntament d’Aldaia i va vindre molta gent, moltes dones. Van estar amb mi les companyes Leonor Sánchez i Paula Ruiz. Explicarem el projecte i la importància d’estudiar la microbiota i va haver-hi molt d’interés en la ronda de preguntes. A més, es van sumar dones de més de 60, amb moltes ganes de saber, perquè existeix poca informació.

Com podem participar i ajudar en aquest projecte?
MANUELA està dividit diverses fases. Ara mateix estem en la primera fase que es tracta d’una enquesta nacional en línia i anònima en la qual pot participar qualsevol dona major de 16 anys i que residisca a Espanya. Són preguntes senzilles sobre estil de vida, també dades demogràfiques, salut reproductiva… Necessitem saber com és la salut de les dones en general. Posteriorment passarem a una segona fase que se centrarà en estudiar la microbiota de les dones i la seua salut. Les dones que participen ens faran arribar una mostra biològica.
Esta fase encara està en desenvolupament, però ja poden apuntar-se enviant un correu a proyectomanuela@iata.csic.es , partir d’ací anirà arribant la informació. És un procés no invasiu i s’enviarà un kit d’acte-pren a casa i cadascuna tranquil·lament podrà arreplegar la seua pròpia mostra i enviar-la.

Quines edats són més interessants o a quins costa més arribar?
Ens està costant arribar a la gent gran, potser per la bretxa tecnològica, i volem arribar a majors de 65 anys també, i per això intentem fer xarrades com esta. I també ens costa una miqueta arribar a l’edat més jove. Poden participar a partir dels 16 anys i és important tindre informació real de totes les etapes de la vida. En www.manula.cesic.es trobareu tota la informació i novetats.