Àrea de Cultura
Etnologia i Patrimoni Cultural d’Aldaia
El patrimoni històric i cultural, tant material com immaterial, és una valuosa herència dels nostres avantpassats que cal preservar i difondre, ja que forma part de la història i la identitat d’Aldaia. Per tal de promoure el seu coneixement, l’Ajuntament edita estudis monogràfics d’investigació en el marc de l’interés públic i l’educació en valors culturals. A més, s’ha encetat la «Col·lecció Llotgeta de Patrimoni Local», un conjunt d’estudis editats pel MUPA sobre patrimoni històric i cultural d’Aldaia en un sentit ampli i obert. A qui va dirigit? A tota la ciutadania.
Els elements patrimonials més destacats d’Aldaia són els següents:
- Patrimoni arqueològic: Escultura trobada al jaciment romà de l’Ereta dels Moros, l’original de la qual està al Museu Arqueològic Nacional de Madrid. Hi ha una rèplica exacta en el Teatre Auditori Municipal d’Aldaia (TAMA).
- Patrimoni monumental: Cisterna d’Aigua (s.XVII), L’Antic Ajuntament (s. XIX), Església de l’Anunciació (s. XV i XVI), Casa de la Llotgeta- Museu del Palmito d’Aldaia MUPA (s. XVI-XVII), Cases de Coladors, el Bollo i el Tio Carmelo:
- Patrimoni immaterial: Baixà del Crist dels Necessitats, el Cant de la Carxofa i el Tribunal del Comuner del Rollet de Gràcia de l’Horta d’Aldaia. Ermita de la Mare de Déu de la Saleta (1887)
- Patrimoni industrials: fumerals de les antigues rajoleries de Cayetano Cánoves, Vicente Olmos, La Cautiva o el Bollo, Aleix i Cerámica Aldayense, així com les xemeneies de l’Alqueria de Dolores i l’empresa Sal y Compañía.
- Arts decoratives: Tallers artesanals de palmitos. Actualment hi ha 16 empreses actives, integrades la majoria d’elles en la marca de qualitat AEA (Abanicos Españoles Artesanos).
- Patrimoni gastronòmic: Aldaia destaca per la seua cuina tradicional amb plats tan saborosos com les dolces orelletes i la sopà i el típic pimentó amb tonyina elaborat amb verdura i peix.