El Centro de Artesanía de la Comunitat Valenciana muestra el abanico valenciano en la exposición ‘Tresors del Vent” en la cual participan el MUPA y el Gremio de Mestres Palmiters

El pasado mes de junio, el Centro de Artesanía de la Comunidad Valenciana (CACV) otorgó por primera vez el distintivo ‘Espacios Artesanos’ a veinte museos e instituciones que fomentan la artesanía valenciana. En esta primera edición, el Museo del Palmito de Aldaia (MUPA) fue uno de los museos reconocidos por su especialidad en la promoción y difusión de la artesanía del palmito. Espacios Artesanos es un proyecto del CACV que pretende identificar las instituciones que fomentan la artesanía con la voluntad de coordinar esfuerzos comunes y trabajar en red para poner en valor la marca Artesanía Comunitat Valenciana.

El distintivo fue entregado por la directora general de Comercio, Artesanía y Consumo, María Isabel Sáez, al alcalde de Aldaia Guillermo Luján, el cual estuvo acompañado por la concejala de Cultura, Empar Folgado; el concejal de nuevas tecnologías Santiago Ruiz, la Gestora Técnica del Servicio de Cultura Francis López, y el director del MUPA Francesc Martínez. Participó también en el acto una representación de artesanos del Gremio de Maestros Palmiters de València, presidido por la aldaiera Macarena Andrés. El acto estuvo presentado por el director del CACV, Miquel Clemades. El acto concluyó amb la inauguració de l’exposició Tresors del Vent, promoguda pel CACV en col·laboració amb el MUPA i el Gremi de Mestres Palmiters.

Tresors del Vent

L’acte va concloure amb la inauguració de l’exposició Tresors del Vent, promoguda pel CACV en col·laboració amb el MUPA i el Gremi de Mestres Palmiters. L’exposició posa de manifest el teixit productiu que Aldaia aglutina al voltant del ventall, els seus diferents oficis artesans i les entitats que treballen per a fer que aquesta bona faena perdure en el temps i continue liderant la producció de palmitos de qualitat tan reconeguda a escala mundial.

Dissenyada per Locandia Estudio, l’exposició es divideix en dos parts. Una primera dedicada al MUPA, titulada Ressons del Vent, en la qual s’exhibeixen nou palmitos singulars del MUPA, datats entre 1890 i 1970, que abracen estils com el Barroc, el Modernisme, l’Art Decó, el Neorrococó i el costumisme valencià. La segona part, titulada Mestres del Vent, està dedicada a l’acurat treball artesà dels palmiters. En definitiva, una exposició única en la qual es combinen harmònicament la vessant històrica i educativa amb el plaer d’aprendre i descobrir.

Tresors del Vent estarà oberta fins al 31 d’octubre en la sala d’exposicions del CACV amb entrada gratuïta.