Cultura

Any Estellés

Área de Cultura

96 150 15 00
Plaça Constituciò, 10
46960 Aldaia Valencia

Desenvolupament i Projecció de la Cultura

Des de l’Àmbit de Desenvolupament i Projecció de la Cultura de l’Ajuntament d’Aldaia s’impulsa l’enriquiment cultural del municipi a través de les arts escèniques, les arts plàstiques i el patrimoni històric i cultural en totes les seues vessants. A més, es considera la promoció i la normalització del valencià un dels eixos essencials de l’activitat municipal. Des de l’Àrea de Cultura es gestionen els programes que es realitzen al TAMA (Teatre Auditori Municipal d’Aldaia), el Teatre del Mercat, la Casa de la Música, el MUPA (Museu del Palmito d’Aldaia), AVIVA Aldaia-Agència de Promoció del Valencià, l’Espai d’art del Centre Matilde Salvador, el Templet de la Plaça d’Europa i l’espai d’art Plaça Major.

RESENTACIÓ – NOTA DE PREMSA
PROJECTE ESTELLÉS ALS POBLES. 2024

40 pobles i 3 Universitats de la Comunitat, ens hem declarat admiradors del poeta i una vegada més ens unim creant una xarxa per tot el territori del nostre país, amb l’objectiu de commemorar el centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés.
Vicent Andrés Estellés va nàixer a Burjassot el 4 de setembre de 1924 i va morir a València el 27 de març de 1993. Va ser periodista, escriptor i un dels poetes valencians més importants del segle XX i dels més reconeguts en valencià. Considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània, d’ell s’ha dit que és el millor poeta valencià des de l’època d’Ausiàs March i Joan Roís de Corella.

Tant Burjassot, municipi que hui ens acull, com la resta de municipis presents sentim una gran estima per la nostra cultura i la nostra llengua i ho fem palés homenatjant ESTELLÉS, poeta del poble en l’any del seu centenari. Som sabedors que Estellés és el poeta valencià més prolífic, més llegit i més popular de tots els temps. Amb els pas dels anys, la seua veu s’ha convertit en llegendària entre nosaltres.

Per la qual cosa els Ajuntaments prenem la iniciativa per reivindicar la nostra cultura, l’estima a la nostra llengua i la defensa d’una forma de vida plena en valencià, mitjançant la figura d’Estellés. També paral·lelament amb nosaltres, però amb la mateixa finalitat, PRO FUNDACIÓ VICENT ANDRÉS ESTELLÉS, formada per una desena d’entitats culturals, estan treballant amb la campanya CENT ESTELLÉS, perquè les activitats de l’any 2024 l’any ESTELLÉS arriben a cada un dels barris i de cada poble, aconseguint així entre tots omplir el país d’ESTELLÉS.

Aquest interés i respecte pel nostre benvolgut poeta, he fet que els 40 municipis i les 3 Universitats ens reunírem i començàrem a treballar per omplir els nostres pobles d’activitats de tota mena, com concerts, teatre, dansa, lectures, recitals, audiovisuals, exposicions, etc. Amb dos premisses de partida. Per una banda, respectant l’autonomia de cadascun dels Ajuntaments perquè desenvolupen les activitats que tinguen costum i pressupostàriament siguen factibles així com que integren i facen partícips a totes les entitats i associacions de cadascun dels municipis per a dinamitzar culturalment aquest esdeveniment; i, per altra banda, estem gestant algunes activitats conjuntes que donarem a conéixer i que vertebraran el nostre territori i les nostres comarques incloent també l’àmbit territorial valencià castellanoparlant que; parlem, vivim, ens expressem i
estimem en la mateixa llengua. Tot açò agrupat baix la marca ESTELLES ALS POBLES i el logo que ací presentem.

Amb els títols ESTELLÉS ALS POBLES, ESTELLÉS AL PAÍS I ESTELLÉS A LES XARXES hem volgut agrupar tres línies de treball, que després explicarem i que seran els paraigües de les diferents activitats que desenvoluparem, així com hem emprat una metodologia i unes ferramentes de treball que ens donaran suport, agilitat i fermesa en les nostres accions.
Per engegar la marxa convidem als els ajuntaments participants a aprovar a cada un dels plenaris municipals una moció per a declarar l’any CULTURAL ESTELLÉS i donar impuls administratiu i institucional al projecte.

Aielo de Malferit, Alboraia, Alcoi , Aldaia, Algemesí, Alzira, Banyeres de Mariola, Benifaió, Bocairent, Burjassot, Carcaixent, Castelló, Corbera, Dénia, Gandia, El Genovés, L’Eliana, Llíria, Manises, Montcada, Monòver, L’Olleria, Ondara, Paiporta, Petrer, Picanya, Picassent, Potries, El Puig de Santa María, Quart de Poblet, Sagunt, Santa Pola, Silla, Sueca, Universitat d’Alacant, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat de València, La Vall d’Uixó, Vilafranca, Villena, Vinaròs i Xàtiva som els Ajuntaments que l’integrem.

I que millor que seguir amb paraules del poeta….
«…les mans del poble es passaven una rosa de paper»

Primera reunió del Projecte ESTELLÉS ALS POBLES 2024 a Burjassot el 22 de gener de 2024

 

 

 

 

Sala d’Exposicions Plaça Major

ESPAIS D’ART PLAÇA MAJOR (Antic Ajuntament)

Què és?

Espai expositius artístic: Escultura, pintura, fotografía d’artistes locals i de fora d’Aldaia.

A qui va dirigits?

A tota la població, de totes les edats i procedències.

On pots trobar-nos?

A l’Antic Ajuntament, a la plaça de la Constitució 1, en l’actual edifici Gent Jove.
Teatre per a públic familiar, jove i adult

Què és?

Programació escènica que pretén facilitar l’accés al teatre als xiquets i xiquetes, joves i del públic familiar, oferint dins de la programació regular del TAMA propostes escèniques, tant de teatre com de dansa, pensades per a aproximar el fet teatral a tots els públics.

A qui va dirigit?

Programació treatral dirigida a totes les edats i públics. Normalment el dia de programació per als i les més xicotets és dissabte o diumenge a la vesprada. Per als i les més joves sol coincidir en divendres nit o dissabte.

Com sol·licitar-ho?

Consultar programació escènica del TAMA.

“Colors” Festival escènic al carrer

Què és?

Oferta escènica que promou el TAMA en format festival.És un performing arts on the street. Té lloc al carrer a principis d’octubre per a donar la benvinguda a la nova temporada escènica. No sols s’intenta  involucrar el públic, sinó també els negocis dels voltants del TAMA.

A qui va dirigit?

Va dirigit a totes les edats.

Com sol·licitar-ho?

Activitat a l’aire lliure i gratuïta per a tota la població. Consulteu programació del TAMA.

Quan costa?

Activitat gratuïta.

Etnologia i Patrimoni Cultural

Qué és?

El patrimoni històric i cultural, tant material com immaterial, és una valuosa herència dels nostres avantpassats que cal preservar i difondre, ja que forma part de la història i la identitat d’Aldaia. Per tal de promoure el seu coneixement, l’Ajuntament edita estudis monogràfics d’investigació en el marc de l’interés públic i l’educació en valors culturals. A més, s’ha encetat la «Col·lecció Llotgeta de Patrimoni Local», un conjunt d’estudis editats pel MUPA sobre patrimoni històric i cultural d’Aldaia en un sentit ampli i obert.

A qui va dirigit?

Va dirigit a tota la ciutadania.

Sala d’Exposicions Matilde Salvador

Aldaia és un municipi amb una gran activitat cultural. Des de l’inici de l’ajuntament democràtic, l’any 1979, la ciutat ha anat dotant-se d’unes instal·lacions culturals de qualitat i ha configurat una programació permanent d’arts escèniques durant tot l’any. Aldaia ofereix un ampli ventall de programació de teatre, musica i dansa en edificis públics singulars com el Teatre Auditori Municipal d’Aldaia (TAMA), la Casa de la Música, el Teatre del Mercat, el Templet de la Plaça d’Europa, la Casa Coladors i al carrer.

“Bonic” cicle nadalenc de teatre per a xiquets i xiquetes

Què és?

“Bonic” és una programació teatral dirigida al públic familiar durant les vacances de Nadal. Pretén oferir una programació atractiva que es convertisca en alternativa d’oci cultural per a xiquetes i xiquets, pares i mares, en Nadal. És una oferta de proposta escènica de qualitat que contribueix a l’aprenentatge de la utilització de la cultura i el teatre en el temps lliure.

A qui va dirigit?

Va dirigit a totes les edats, però sobretot als més menuts de la casa.

Com sol·licitar-ho?

Consulteu la programació escènica del TAMA.

Centenari de la Baixà

Gràcies Aldaia

‘Gràcies Aldaia’ és un llibre recopilatori amb diversos articles, testimonis i imatges sobre el que hem viscut a Aldaia des de març de 2020 al dia de hui. En un acte molt especial i emotiu, Aldaia reconeix als serveis essencials (sanitat, serveis socials, forces de seguretat, cultura, teixit associatiu, educació…) que han tingut una presència especial estos durs mesos i són fonamentals per a continuar endavant.