Cultura

Oficina AVIVA

TAMA, Av. de la Música, 11 46960 Aldaia Valencia

+34 96 198 84 06 ext. 4275

rcapella@ajuntamentaldaia.org

AVIVA. Agència de Promoció del Valencià

Aviva Aldaia – Agència de Promoció del Valencià és l’àrea de normalització lingüística de l’Ajuntament d’Aldaia. És el servei encarregat de planificar, programar i donar suport a la normalització de l’ús del valencià en l’Ajuntament i en les actuacions públiques i administratives del municipi.

Funcions

  • Determinar les necessitats concretes d’actuació que possibiliten la normalització de l’ús del valencià i planificar-ne les actuacions de l’Ajuntament que cobrisquen aquestes necessitats.
  • Dinamitzar i impulsar l’ús del valencià en l’interior de l’Ajuntament i facilitar-hi assessorament en els aspectes lingüístics i de llenguatges específics.
  • Donar suport tècnic per a la promoció i l’ús del valencià als diferents departaments i als serveis de gestió municipal de l’Ajuntament d’Aldaia.
  • Prestar suport de traducció i correcció de textos de les publicacions i tots aquells textos que hagen de tindre una àmplia difusió, així com potenciar el valencià com a llengua en els mitjans de comunicació municipals.
  • Realitzar campanyes de sensibilització i promoció de l’ús i de normalització lingüística en àmbits específics com els esports, el comerç, el món escolar, la joventut, el temps lliure, les associacions cíviques, etc.
  • Assessorament sobre les subvencions de la Generalitat Valenciana per a la promoció de l’ús del valencià destinades a associacions, empreses, comerços, col·lectius de festes, etc.
  • Organitzar cursos d’ensenyament de valencià per a empleats públics. Promoure l’ús social del valencià i l’exercici dels drets lingüístics dels usuaris de la llengua.
  • Assessorament a la ciutadania i empreses de la localitat per a la valencianització del nom propi i d’establiments.
  • Col·laborar amb la Generalitat Valenciana en la difusió de la convocatòria d’exàmens de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV).

L’Ajuntament d’Aldaia té signat un protocol de col·laboració entre la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i els ajuntaments que disposen d’oficina de promoció del valencià, el qual té com a finalitat la coordinació de les actuacions en matèria de normalització del valencià. Així mateix, estem en contacte amb l’AVL i la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de Valencià, que ens resolen dubtes i ens forneixen de publicacions i formació.

Campanyes del Valencià

Cartes de reis

Amb l’arribada de Nadal, des de l’Oficina AVIVA d’Aldaia llancem la campanya «Carta als Reis» per a l’alumnat del cicle d’infantil i primària. Allà demanen els regals que volen i a banda,  alguna millora per a la nostra localitat i l’ajuda dels reis per aconseguir un món amb més salut, pau i amor.

La campanya posa l’accent en la sensibilitat lingüística dels i les escolars i pretén donar suport als processos d’immersió i normalització lingüística que es porten a terme en els diversos centres educatius

Compre en Valencià

Amb aquesta campanya es pretén incentivar i promoure l’ús social de valencià, sobretot en un àmbit quotidià i transversal com el fet d’anar a fer les comandes Aquesta iniciativa,  s’enceta amb la coordinació de l’Oficina Aviva de Silla i en col·laboració amb la resta de municipis adherits a la Xarxa de Serveis Lingüístics.

2n Premi a l’ús del valencià en el comerç local 2024

El Servei de Cultura de l’Ajuntament d’Aldaia, a través de la seua Oficina de Promoció del Valencià, convoca el “2r Premi de l’Ús del Valencià en el Comerç Local” 2024. Aquesta iniciativa, en col·laboració amb la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, s’adreça als establiments i negocis d’Aldaia que utilitzen el valencià habitualment, així com altres que puguen incorporar-se progressivament a l’ús quotidià i habitual de la llengua. Amb el lema “Comprem ací i parlem així”, la campanya a la manera de concurs, vol estimular, fomentar i promocionar tant l’ús quotidià i normal del valencià com les relacions comercials al xicotet comerç local, dos aspectes que apel·len a la proximitat i el tracte de confiança com a valors afegits entre la població.

Hi ha dues modalitas (A i B) per Empreses i serveis i restauració i hostaleria, repsectivament. Amb 3 premis per modalitat amb una dotació de 500, 300 i 200 euros, respectivament).

Ací un tast de l’acte de 2023 d’entrega de guardons per part de la Diputació de València: VIDEO.

Campanya “Rebaixes i descomptes”

Els establiments i comerços d’Aldaia han rebut els cartells de “REBAIXES” i “DESCOMPTES” lligats a la campanya “COMPREM ACÍ I PARLEM AIXÍ” vinculada als Premis a l’ús del valencià en el comerç local. Podran informar els clients en valencià sobre la nova campanya de vendes.

Guies per a usar un llenguatge igualitari en l’Administració local

Aquesta és una guia que forma part de la campanya «Valencià per la igualtat», coordinada per la Regidoria de Normalització Lingüística i Igualtat de l’Ajuntament de Silla amb altres municpis de la Xarxa.Val com Aldaia. La finalitat de complir un ús inclusiu del llenguatge en què homes i dones se senten inclosos. Amb aquesta finalitat es va encomanar a l’Agència de Promoció del Valencià la redacció d’una guia d’ús no sexista.

Exposició-Catàleg: 40 anys de la LUEV

Des de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament i en co·laboració amb l’Oficina AVIVA-Aldaia s’ha presentat l’exposició i catàleg “Ensenyar, aprendre i conviure: 40 anys de la LUEV” representa una aproximació de les actuacions més rellevants que han tingut lloc des d’abans i després de l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), en 1983, ara fa 40 anys, des de la Generalitat, des de la Diputació de València, des dels ajuntaments, des de les Universitats i des de diferents entitats, col·lectius i associacions que s’han preocupat i han lluitat per la preservació de la nostra llengua. Cal destacar el treball i l’esforç previ per a aconseguir una fita històrica, l’aparició d’un marc normatiu per a l’ús i l’ensenyament del valencià, tant a nivell educatiu com social.

Formació específica en valencià i per a personal municipal

Des de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament i l’Oficina AVIVA-Aldaia es posa cada any en marxa el conjunt de cursos de formació interna per a personal municipal. Són cursos orientats al reciclatge, millora i preparació de les proves de certificació d’acord amb els diferents nivells de valencià establerts per MECER(Marc Europeu Comú de Referència per a llengües).

Apren Valencià

“Si ampliem el vocabulari, eixamplem també les idees.” (Albert Jané).

Exàmens i certificacions

Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià